Rémy Martin

Cesta do srdce koňaku: Díogenés v sudu aneb doba zrání

17. 10. 2014

Každá vinařská společnost si náležitě cení svého sklepmistra, který má rozhodující slovo při ukládání, míchání a staření každé eaux-de-vie. Tato navýsost zodpovědná činnost vyžaduje mimořádnou virtuozitu a fantazii. Zde nestačí být „pouze“ svrchovaným odborníkem, sommelierem a nekuřákem, sklepmistr musí znát doslova každý sud s vínovicí a denně kontrolovat vývoj  „spících“ pálenek. Pro zajímavost, společnost Rémy Martin disponuje 200 000 sudy, uskladněnými ve dvaceti devíti speciálních sklepích. 

Číst dál

Svět koňaku

1. 10. 2014

Klenot, který svou úchvatnou zlatavou barvou po celá staletí vábí milovníky kvality po celém světě a zprostředkovává jim jedinečný zážitek z chuti „eau-de-vie”, jejíž pití bývalo v minulosti výsadou francouzských králů. Harmonicky namíchané tóny ovocných, květinových a kořeněných chutí, podmanivý bouquet, jedinečně lahodná chuť, která ještě dlouho doznívá v ústech… Tyto a mnohé další nuance v sobě skrývá fenomén zvaný koňak.

Kde jinde by se mohlo rodit toto nejznámější brandy na světě, než ve slavném regionu západní části Francie, omývaném vodami Atlantiku? Je to přímořské klima kraje Cognac, trvale slunečné počasí a půda bohatá na křídu, co společně vytváří ideální podmínky pro růst takových odrůd vinné révy, skýtajících možnost vyrábět velmi suché a nebývale kyselé bílé víno. Právě takové se totiž výborně hodí pro následnou dvojitou destilaci ve speciálních měděných kotlích. Dlouhodobé zrání v dubových sudech, vyrobených výhradně ze dřeva troncaiského nebo limousinského dubu, pak umožňuje rozvinutí jemných tónů unikátní brandy, která stále intenzivněji získává na své zlatě-jantarové barvě. Závěrečné míchání, při nemž se na základě ochutnávání a celkového ladění rodí charakteristická chuť a jedinečné aroma koňaku, je vrcholem celé mistrovské procedury. Jedná se o umění, jež si master blendeři jednotlivých destilérií předávají z generace na generaci, aby z desítek až stovek nejrůznějších eau-de-vie vytvořili ten nejluxusnější koňak.

www.remymartin.com

Číst dál

UMĚNÍ CELLAR MASTERA

28. 9. 2014

Cellar master, neboli sklepmistr, je pro koňak stejně důležitý jako je dirigent pro orchestr. Propojuje jednotlivé úkony a složky výroby koňaku a dává jim řád. Právě na jeho virtuositě závisí výsledná chuť koňaku. Také proto je pozice cellar mastera považována více za umění a poslání než za „pouhou“ funkci. 

Číst dál

Tajemství oblasti Cognac

1. 9. 2014

Grande Champagne a Petite Champagne. Klenoty nejen francouzského, ale i světového vinařství. Výroba koňaku v těchto nejkvalitnějších regionech francouzské oblasti Cognac dodává nápoji punc kvality a označení Fine Champagne Cognac. Čím jsou tak výjimečné?

Číst dál

Cesta do srdce koňaku: Vinice v říši kentaurů

7. 8. 2014

Milí čtenáři, příznivci kvalitní hudby a vybraných nápojů, rád bych se s vámi podělil o své dojmy a poznatky z cesty do samotného srdce koňaku. Vydal jsem se do vinařské oblasti rozprostřené kolem francouzského města Cognac, kde se nachází jedny z nejkvalitnějších vinic na světě a kde má společnost Rémy Martin své sídlo. Přijměte prosím mé srdečné pozvání do světa výroby tohoto „královského nápoje“. Věřím, že po této exkurzi budete plně vybaveni k jeho zasvěcenému vychutnávání.

Číst dál